Ridderspektakel tijdens koningsspelen De Parel

Kbs De Parel in de Bredase wijk Heuvel kende dit jaar misschien wel de meest bijzondere koningsspelen van de regio. De leerlingen vierden deze dag hun eerste lustrum met konings-ridderspelen.

 

Na een gezellig gezamenlijk ontbijt volgde een spellenconcours. Het grote verschil met ‘gewone’ koningsspelen was dat op de Parel alles in het teken stond van ridders en jonkvrouwen. Schieten met pijl en boog, ene maliënkolder aantrekken, speer en bijlwerpen en er was een steekspel op een houten paard. Sommige kinderen kregen zelfs een harnas aangemeten.

 

De apotheose vond ’s middags plaats op het nabij gelegen grasveld van de Heuvelbrink. Hier streden twee ridders, Rode Roderick en Witte Wilhelm in een spectaculair steekspel te paard om de eer van de schone jonkvrouw. De tweestrijd tussen de koene ridders verdeelde de school in twee kampen. De helft van de klassen was op de hand van Roderick, de andere helft juichte voor Wilhelm. “Onze klas is voor Witte Wilhelm, zegt Mila Abasaduker (11). “Maar het gaat volgens mij niet echt om het winnen maar om de lol”.

En wat die lol betreft zit het zeker goed. Zelf bleek Mila onverwachte kwaliteiten te hebben op het gebied van speerwerpen. Pijl en boogschieten daarentegen viel in de praktijk tegen. Klas 7a, de klas van Hamza Gaas(11) was supporter van Rode Roderick. “Daar sta ik wel achter”, zegt Hamza. Ook hij heeft zich geamuseerd met de ridderspellenochtend.”Het was allemaal leuk om te doen. En speerwerpen vond ik het leukste.

 

Directeur Paulien Macheels, voor de gelegenheid gekleed in jonkvrouwkostuum, is zeer verguld met het succes van de dag. “We hebben dit mede kunnen organiseren dankzij de inzet van heel veel ouders, opa’s en oma’s”. De paardenhoeven doen het grasveld trillen als Rode Roderick en Witte Wilhelm elkaar bestormen. Na een verbeten strijd mag Witte Wilhelm als overwinnaar de kroon aannemen van leerling-jonkvrouw Dina.