Op zoek naar Filips Willem

Natuurlijk had ik zelf een rondje kunnen lopen met het opdrachtenboekje in de hand. Maar dat is ook zo wat, als 40-jarige. Vandaar dat ik basisschool De Parel om hulp heb gevraagd.
Marcella van Haperen (10) wil wel helpen en staat op de afgesproken tijd klaar. Haar zus, Rachel (9), mag ook naar het Spanjaardsgat mee. Voor Marcella is het de eerste keer in een museum en dat vindt ze best spannend. ,,We zijn hier een keer met de klas geweest, maar die dag was ik ziek”, vertelt ze.

 

Bij de ingang vangt een alleraardigste gastvrouw ons namens het museum op. We krijgen een potlood, het boekje met de route en opdrachten en een plankje om op te schrijven. De speurtocht begint in de eerste zaal van het museum. Maar niet voordat Marcella nog iets aan de museummedewerkster heeft gevraagd: ,,Hebben jullie ook schilderijen van, eh, Rembrandt van Gogh?” De medewerkster antwoordt glimlachend dat er van Rembrandt, noch Van Gogh werken hangen in het Stedelijk Museum Breda. ,,Maar er zijn werken van verschillende andere heel goede schilders te zien”, voegt ze eraan toe.

 

Vooral Marcella lijkt verrukt als we de grote zaal instappen. Stuk voor stuk gaat ze de schilderijen af en bekijkt gefascineerd de beeltenissen. Rachel is op haar eigen manier enthousiast en voorziet menig werk van commentaar. ,,Is die helm van een échte ridder geweest”, wil ze weten. De blijdschap is groot wanneer ik dit beaam. Ze is daarentegen zwaar teleurgesteld wanneer ik haar vertel dat ze er niet aan mag komen. Vooral de historische schatten, zoals een bisschopsring en vriendenboekje spreken tot de verbeelding. En natuurlijk de prinselijke handschoen.
Daarmee zijn we terug bij ons doel van vandaag: de speurtocht. Het boekje bevat een inleiding, een wandelkaartje met de te bezoeken locaties en een aantal opdrachten. Sommige opdrachten zijn voor de lol, de zogenoemde codevragen leveren een cijfer op die later het raadsel ontrafelen.

 

 

Bij de eerste opdracht moeten we de stamboom van Graaf Engelbrecht II van Nassau compleet maken. Om dit te doen moeten we op zoek naar de schilderijen die horen bij de plaatjes in het boekje. Rachel is de eerste die een van de geportretteerden herkent. Marcella wil dolgraag nog even verder kijken in het museum en is daarbij onder de indruk van de collectie rondom de verdwenen kathedraal van Cuypers. Ze zitten bij een bijbelclub, vertelt Marcella. Ze wil voor we verder gaan per se alle relikwieën gezien hebben.

 

Als de ronde is gemaakt, trekken we onze handschoenen weer aan en wandelen we naar de eerste buitenlocatie. Vooral Marcella toont zich een uitstekend kaartlezer. Het Begijnhof, want daar komen we uit, kennen de meiden goed. ,,Hier is ons broertje gedoopt”, vertellen ze enthousiast.
Door de informatie uit het opdrachtenboekje valt te leren hoe hier in vroeger tijden de begijntjes leefden en werkten. Om de vragen te beantwoorden gaan we op zoek naar het beeld van Johanna van Polanen en zoeken we het voormalige kakhuis, wat een – ,,Getverdemme!” –  oplevert.

 

Omdat we nergens kunnen zien welke kleur de kappen van de begijntjes hadden, vragen we dit na bij het poppenhuismuseum naast het hof. Nog los van de prachtige collectie zijn de meiden volledig in de ban van de videoconstructie bij de ingang van het museum, waarmee het lijkt alsof je zelf in een ouderwetse paardentram staat. Nadat we in park Valkenberg het Baroniemonument van boven tot onder bekeken hebben op zoek naar antwoorden, is het tijd voor een korte pauze. Bij ’t T-Huis in het park bestellen warme chocomel met slagroom en thee. Daarna vervolgen we onze tocht langs enkele historische plekken in de binnenstad.

Qua afstand is de Nassauwandeling ook voor kinderen goed te doen. En ook de vragen en opdrachten van de tocht zijn voor jeugdige speurders prima op te lossen. Ze bieden uitdagingen op verschillende niveaus. Van tellen tot herkennen en van natekenen tot uitrekenen. Als we de gevonden cijfers met de decoder vertalen, lossen we de puzzel op. Het klopt! Als beloning krijgen de speurneuzen een button.

 

De Nassauwandeling ‘Waar is Filips Willem’ is van het Stedelijk Museum Breda. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Kijk voor meer informatie over het museum en andere speurtochten op:  www.stedelijkmuseumbreda.nl.

 

Bron: BN De Stem