Leerlingen Griffioen door de wasstraat

Je handen lijken misschien wel schoon, maar dat is slechts schijn. Dat leerden de kinderen van Kbs De Griffioen in Prinsenbeek in de praktijk. Vier vierdejaars studenten van de NHTV vrijetijdsmanagement hadden hiervoor een complete ‘wasstraat’ ingericht.

 

“Het is een project over handhygiëne van GGD West-Brabant”, vertelt Daphne Somsen van de NHTV die de wasstraat samen met Emiel Hornman had ontworpen. “Het doel is: kinderen laten beseffen dat hun handen vaak vies zijn, ze goed hun handen leren wassen en overbrengen dat het belangrijk is om dat ook regelmatig te doen.’’ Door ze een en ander echt te laten ‘beleven’, verwachten de studenten dat deze boodschap extra duidelijk overkomt en hen ook bijblijft.

 

Initiatief leerlingenraad

 

De leerlingenraad vroeg aandacht voor het handen wassen na de toiletgang. Eén van de leerlingen had gebeld met de GGD, daar zeiden ze dat ze het een bijzondere vraag vonden. Ongeveer een half jaar later kwamen studenten het projectplan presenteren aan de leerlingenraad. De leerlingenraad was onder de indruk van het plan en ondersteunden de subsidieaanvraag richting GGD. Woensdag werd de opstelling gereed gemaakt en testten verschillende medewerkers van de GGD de wasstraat uit.

  

In de gymzaal stonden zes partytenten opgesteld, met verschillende zones van het speelse leertraject. Na een ‘high five’ zagen de kinderen met een uv-lamp dat hun handen echt vies waren geworden. In de ‘junge-zone’ konden ze hun handen nat maken en in de ‘bubbelzone’ inzepen met sponzen. Vervolgens leerden ze in de ‘wasstraat’ goed wrijven, mochten ze hun handen afspoelen in het ‘aquarium’ en afdrogen en controleren.

 

Wasstraat

 

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de groepen 7 en 8 door de wasstraat zouden gaan, maar uiteindelijk hebben vrijwel alle kinderen vanaf groep 3 zo hun handen leren wassen. De kinderen uit de hoogste groepen werden ook nog op de foto gezet, mét hun schone handen. Die foto’s hangen de komende tijd aan een waslijntje bij wc’s op school.