Laatste knuffels voor Mária bij afscheid van Sint Josephschool

Het bureau van Mária Peeters is bezaaid met cadeaus, het prikbord hangt vol gelukwensen. De directrice van de Sint Josephschool in Breda neemt na 35 jaar afscheid; ze gaat met pensioen. In totaal zat ze 46 jaar in het onderwijs.

 

 

Het lijkt wel een afscheidstournee. Iedere klas heeft iets speciaals en creatiefs voorbereid. Gedichten worden voorgedragen, portretten onthuld, liederen gezongen. ,,Het ontroert me als een kind achter me aanrent om me nog één laatste knuffel te geven.”

Peeters begint in 1983 aan de toenmalige Sint Theresiakleuterschool, het latere Sint Joseph. In 1992 wordt ze directrice en komt voor een enorme uitdaging te staan: er zijn onvoldoende leerlingen, sluiting dreigt. ,,Sterker: we hebben in 1995 de brief meegegeven dat we moesten sluiten.”

 

Lang stond de school op industrieel gebied. Rook het schoolplein naar oud bier, door de Oranjeboomfabriek. De school zelf, bijna een eeuw oud, lag er al die tijd prachtig bij. ,,Er stonden acht kastanjes, die je door het seizoen trokken. In 2010 zijn ze verwijderd vanwege ziekte, de nieuwe bomen krijgen langzaam body.”

 

Eerste schooldag

 

Het schoolplein valt op door haar vele groen, in een stenige buurt. Achter de school zijn moestuintjes. ,,We zijn een creatieve school. Kinderen mogen niet vergeten wat natuur is. We vertellen over insecten, stadsvogels. Laten ze bewust kijken naar groei en bloei.”

Peeters beleeft vandaag haar laatste ‘schooldag’. Maurice van de Lisdonk neemt het stokje over. Ze heeft een cadeautje voor alle leerlingen. Een foto van de school, de tekst ‘Zorg goed voor de school en elkaar’ en een snoepsleutel. ,,De school is ook van hen, samen is iedereen een beetje de baas.”

 

Zelf zet ze echt een punt achter het onderwijs. ,,Ik ga kijken of er nu andere deurtjes opengaan.”

 

Bron: BN De Stem