‘Als je niks uitgeeft, heb je geen vreugde’

De meeste kinderen hebben liever een jaar lang geen geld dan een jaar geen internet. Twee derde van de kinderen zegt altijd goed na te denken voordat hij of zij geld uitgeeft. De meesten mogen overigens niet zelf bepalen wat ze met hun geld doen. En een meerderheid wint liever zelf 20 euro dan 40 euro om te delen met vier vrienden.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën dat als doel heeft verantwoord financieel gedrag van Nederlanders te bevorderen. De enquête vond plaats onder leerlingen van de groepen 6 tot en met 8 van de basisscholen. Het onderzoek is gedaan in de aanloop naar de Week van het Geld die vandaag begint. Koningin Máxima opent vanochtend de negende editie van deze themaweek in Breda. Dat gebeurt in het Rat Verlegh Stadion.

 

Ruim zeshonderd kinderen namen deel aan het onderzoek van Wijzer in geldzaken. Van de achtstegroepers met een eigen bankrekening heeft 69 procent een pasje. Maar toch betalen de meeste kinderen – 88 procent – nog het liefst met contant geld.

Van de leerlingen uit de groepen 6 tot en met 8 krijgt 85 procent zakgeld. Gemiddeld gaat het om 10,06 euro per maand. Twee derde ontvangt het zakgeld contant. Drie van de vijf kinderen zou zichzelf meer zakgeld geven als dit door henzelf bepaald zou mogen worden. En, online zijn is inmiddels zo belangrijk voor 10- tot 12-jarigen dat 70 procent van de leerlingen liever een jaar geen rooie cent op zak heeft dan niet op het internet te kunnen.

 

Gastlessen

 

Máxima, erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken, woont vandaag in het stadion van NAC onder meer gastlessen bij over het omgaan met geld, waar leerlingen van de Bredase basisscholen De Griffioen en De Spoorzoeker aan deelnemen. Ook voert de koningin een gesprek over het stimuleren van financiële vaardigheden op lokaal niveau met vertegenwoordigers van de gemeente Breda en NAC en leerlingen van de NAC Academy. De officiële openingshandeling van de Week van het Geld is op een podium op het veld, voor de eretribune. Daar pakt Maxima een kaart uit de zogeheten Kletspot. Deze speciale geldeditie van de Kletspot wordt deze week in het basisonderwijs gebruikt als lesmateriaal, dat tot gesprekken over het het omgaan met geld moet leiden.

 

Tijdens de Week van het geld worden er op basisscholen in heel Nederland ruim vijfduizend gastlessen en workshops gegeven over omgaan met geld.